Italiaanse wijnen: waarom ik helemaal gek ben van Barolo en Barbaresco!

Als het op wijn aankomt, behoort Italië tot 1 van de landen waar de lekkerste wijn geproduceerd wordt. Een regio waar hele lekkere wijnen gemaakt worden is Piemonte. Wil je op vakantie naar dit land, dan is oktober de perfecte maand om hier neer te strijken. In het gebied vind je de lekkerste wijnen waarvan de Barolo en de Barbaresco dan wel met stip bovenaan de lijst staan. Barolo staat beter bekend als Koning van de wijnen en wordt gemaakt in het dorpje Barolo. Barbaresco wordt dan weer geproduceerd in het plaatste Barbaresco en behoort tot de beste wijnen die er te vinden zijn.

DOCG labelitaliaanse wijnen

De Barolo wijn wordt van de Nebbiolo-druif gemaakt. Deze druif is vooral te vinden in de zonovergoten gedeelten van Piemonte. De Barolo wijn wordt gezien als een echte grootheid. Een Barolo wijn is zwaar en bruin en blijft daarnaast ook nog eens jaren goed. De Barolo wijnen worden in eikenhouten vaten gestopt, waar ze sowieso 3 tot 5 jaar in blijven zitten. Pas na deze tijd wordt de wijn daadwerkelijk verkocht. Er zit hierdoor veel tannine in en dat maakt dat deze wijn dan ook minimaal een uur moet chambreren, ofwel op kamertemperatuur moet komen. De Barolo wijn wordt in Italië geclassificeerd met het DOCG label en dit is het hoogst mogelijke label voor originele Italiaanse wijnen van topkwaliteit.

Jongere wijn

De Barbaresco wijn is net als de Barolo gemaakt van de Nebbiolo-druif welke voornamelijk groeit in het gebied genaamd Langhe. Beide wijnen komen dan ook uit deze streek. Barbaresco wijn is normaal gesproken wat jonger en wordt in kleine hoeveelheden geproduceerd. Dit is waarom de kwaliteit en het unieke karakter van de Barbaresco wijn weer hoger en groter is dan de Barolo wijn. De meeste wijnen die een van beide namen gedragen, behoren tot de beste wijnen die er zijn. Er bestaat zo goed als geen slechte Barbaresco of Barolo wijn. Ook Barbaresco is geclassificeerd met het DOCG-label en behoort tot de beste wijnen die Italië te bieden heeft.    

roero nebbiolo docg 2018100% Nebbiolo

De Barbaresco en Barolo wijnen hebben een bekende smaak van pruimen, kersen en rode bessen. Ook kun je wijnen met een leer, drop, rozen of truffelsmaak op de markt vinden. Als je een van deze twee wijnen koopt, kun je zeker van zijn dat deze echt van de Nebbiolo druif gemaakt zijn. Dit wordt ook niet vermengd met iets anders. 100% Nebbiolo is wat je proeft. Het verschil in smaak zit vooral in de rijpingstijd. Hoe langer de wijn de tijd krijgt om te rijpen, hoe meer de smaken van leer, drop, rozen of truffel naar boven komt. Als de wijnen een kortere rijpingstijd hebben, dan zijn het vooral pruimen, kersen en rode bessen wat je proeft.

Het geld meer dan waard

Toch zijn er ook verschillende tussen de 2 wijnen anders zouden ze wel dezelfde naam dragen. De Barbaresco is ten opzichte van de Barolo wat lichter en de wijn heeft minder tijd nodig om te rijpen. Ook is de eerste wijn wat soepeler en wordt daarom de koningin genoemd. De Barolo heeft een lange rijpingstijd nodig. Deze moet minimaal 38 maanden in het vat blijven en 18 maanden daarvan moet het vat van hout zijn. Barbaresco heeft een rijpingstijd van minimaal 26 maanden en 9 maanden daarvan moeten op hout zijn. Beide wijnen zijn daarbij niet goedkoop, prijzen kunnen oplopen tot €250,-, maar de wijnen zijn het geld dubbel en dwars waard. Kies voor een wijn die niet te jong is zodat je optimaal kunt genieten van de geweldige smaak.

This entry was posted in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.