Alles over de Galápagos eilanden

De Galápagos eilanden bevindt zit ten westen van Ecuador, waarbij je een aantal eilanden treft die ontstaan zijn als toppen van vulkanen onder de oceaan. De Galápagos eilanden zijn een beschermd natuurgebied die haast uit het niets ontstaan zijn. Wil je een relaxter of juist een avontuurlijke reis boeken in een tropisch en warm gebied, dan zijn de Galápagos eilanden ideaal. Kom hieronder alles te weten over de Galápagos eilanden.

de Galápagos eilandenLigging en geschiedenis

De Galápagos eilanden, ook wel Archipel van Colón genoemd, is voor het eerst ontdekt in de Stille Oceaan in 1589 en werd toen genaamd “Islas Encantadas”. De Galápagos eilanden heeft de naam vooral te danken aan de reusachtige zeeschildpadden die overal in het gebied te vinden zijn. Op de Galápagos eilanden kan je overigens uitgaan van een subtropisch klimaat en je vindt er de grootste vulkaan ter wereld. Het gaat om in totaal 13 grote eilanden en zeker 150 omringende kleinere eilandjes die zich om en nabij de evenaar bevinden. In 1978 werd de Galápagos eilanden toegevoegd op de werelderfgoedlijst van de UNESCO waardoor we inmiddels uit kunnen van gaan een beschermd natuurgebieden en een toeristische trekpleister.

Milieu, lokaal en bezoekers

Je kunt bij de Galápagos eilanden uitgaan van een rijk ecosysteem zoals nergens anders ter wereld te zien is. Er wonen op de Galápagos eilanden gemiddeld 30.000 tot 40.000 personen en het aantal bezoekers aan deze eilanden is helaas gebonden aan een bepaald maximum aantal personen. Om deze reden kan een vakantie naar de Galápagos eilanden vrij duur uitvallen, vooral tijdens hoog-seizoen.

Diersoorten en natuur

Er zijn verschillende inheemse diersoorten die uniek zijn op de Galápagos eilanden. Denk zo aan de welbekende lokale reuzenschildpadden, de tamme zeeleguanen, de albatrossen en de fregatvogels. Je vindt er ook zeeleeuwen, aalschovers, flamingo’s, slangen, Jan-van-genten, pinguïns, gekko’s, lavahagedissen, vinken en meerdere schaaldieren en vissen. Gaat het om de natuur van de Galápagos eilanden, dan kan je de mangrovebossen verkennen, naar de uitgestrekte savannes en kijken naar loofbossen, cactuswouden en palmboomplantages.

Bezienswaardigheden

Qua bezienswaardigheden in de Galápagos eilanden heb je veel keus. Je kunt je reis beginnen op Isla Santa Cruz. Neem je hierna een fiets- of wandeltocht naar Bahia Tortuga, dan zal je versteld staan van de adembenemende witte stranden, de mooie mangrovebossen en de zeedieren zoals schildpadden en tamme hagedissen. Het is ook slim om een boottocht te boeken door een leuke georganiseerde dagtrip uit te kiezen om meerdere eilanden te bewonderen of om het strand met groen-kleurig water van Punta Carmorán te verkennen. Andere leuke opties zijn het bezoeken van het Charles Darwin Centre, het Interpretation Centre, Playa los Marinos en het schildpadden broedcentrum te Galapaguera de Cerro Colorado.

Activiteiten

Er zijn genoeg activiteiten waar je aan kunt deelnemen als je op vakantie gaat naar de Galápagos eilanden. Populaire activiteiten die te doen zijn op de Galápagos eilanden zijn:

  • Met pinguïns snorkelen.
  • Zwemmen met zeeleeuwen.
  • Een historische tour nemen.
  • Een boottocht boeken.
  • Diepzee en scuba diving.
  • Genieten van het nachtleven.
  • Eten en drinken in alle gezelligheid.
  • Een wandel- of fietstocht boeken.

Verblijf, vervoer en prijzen

Overnachten op de Galápagos eilanden is vrij gemakkelijk. Je kunt kiezen voor een goedkope overnachting van $15 tot $25 per nacht, maar er zijn ook genoeg luxere en uitgebreide hotels die all-inclusive zijn en starten vanaf $40 tot $175 per nacht. Qua vervoer kan je gebruik maken van de ochtendferry of de middagferry. Het is ook mogelijk om een fiets te huren, om een leuke wandeltocht te maken of om de taxi te nemen indien nodig.

De beste eilanden

Zoals al eerder aangegeven kan je meerdere prachtige eilanden bezoeken tijdens je reis naar de Galápagos eilanden. De mooiste eilanden waar je écht naartoe moet gaan zijn San Cristobal, Espanola, Floreana, Santa Fe, Santa Cruz, Isabela en Bartolome.

Reizen naar de Galápagos eilanden

Vanuit Nederland reizen naar de Galápagos eilanden kost ergens tussen de € 500 en €1.300, afhankelijk van welk vliegtuigmaatschappij je kiest en wat de route is die je neemt. Je kunt kiezen uit twee luchthavens op de Galápagos eilanden, namelijk eentje op San Cristóbal en op Baltra Island.

Beste moment om te reizen

Het beste reismoment om naar de Galápagos eilanden te gaan is tijdens de frisse maanden wanneer het weer niet te warm of te koud is. Het gaat hierbij om april en mei, waarbij het zeewater kristalhelder is en er amper wind is. Vergeet overigens niet dat de officiële voertaal op de Galápagos eilanden Spaans is, ook als je communiceert met de lokale bevolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.