3 Tips voor het kiezen van een zitmaaier voor jouw grote tuin

Het maaien van het gras is een regelmatig terugkerende klus in de tuin. Zeker als je een grote tuin hebt, is dat een behoorlijk karwei. Het aanschaffen van een zitmaaier maakt het werk een stuk lichter en je grasmat ligt er sneller weer strak bij. Ook als je moeilijk ter been bent, kan je op deze manier zelf je gras blijven onderhouden. Heb je een tuinoppervlak van meer dan 1.000 m², dan levert een zitmaaier je veel voordelen op. Wij geven je 3 tips voor het kiezen van een zitmaaier voor jouw grote tuin.

zitmaaier grote tuin1. Kies de juiste soort zitmaaiers

Er zijn drie soorten zitmaaiers; de conventionele zitmaaier, de zero turn maaier en de frontmaaier. Bij de conventionele zitmaaier zit het maaidek aan de onderkant van de maaier. Ook kan je op deze maaier een opvangbak monteren voor het opvangen van het gras. Mag het gras blijven liggen, dan kies je voor een zitmaaier met achteruitworp of zij-uitworp. De zero-turn maaier is te vergelijken met de conventionele zitmaaier. Het is alleen een snellere variant die met hogere snelheid het gras maait. Je hebt hierdoor sneller je gras gemaaid en dat scheelt in brandstofkosten. Ook zijn deze maaiers wendbaarder. De frontmaaier is een nauwkeurige maaier. Het maaidek is aan de voorkant gemonteerd, wat je beter overzicht geeft. Zo ben je in staat om nauwkeuriger te maaien. Maai je langs borders, heggen en struiken, dan is een frontmaaier een goede keus. Deze maaier kan je ook uitbreiden met een veegborstel of sneeuwschuif.

2. Let op de maaibreedte

Een zitmaaier is bedoeld voor grote oppervlakten en ook voor open ruimtes. De maaibreedte van de maaier bepaalt hoeveel gras je in één keer kan maaien. Heb je veel beplanting op je gazon, dan kies je voor een maaier met een kleinere maaibreedte. De breedtes variëren van 55 centimeter tot 152 centimeter. De smalste versie is vaak voldoende voor een gazon van 1.000 m² en de breedste voor een oppervlak van 3.000 tot 4.000 m².

zitmaaier kiezen

3. Elektrisch of benzine?

Bij zitmaaiers kan je kiezen tussen benzine maaiers en elektrische maaiers. Bij een elektrische maaier ben je afhankelijk van een accu of een snoer. Een snoer is bij het maaien van grote oppervlakken niet praktisch en een accu moet na verloop van tijd weer opgeladen worden. Ook heeft een elektrische maaier vaak wat meer moeite met hoge en zware grassen. Een zitmaaier met een benzinemotor is altijd te gebruiken. Ook maait het moeiteloos verschillende grassoorten.

Andere aandachtspunten

Naast bovenstaande tips is er nog een aantal andere aandachtspunten om mee te nemen bij het kiezen van een zitmaaier. Maai je op hellend terrein of is het te maaien gebied heuvelachtig? Kies dan voor een zitgrasmaaier met een krachtige motor en brede wielen. Een zitgrasmaaier neemt behoorlijk wat ruimte in. Kijk van tevoren naar de afmetingen van de maaier om te bepalen of je voldoende ruimte hebt om deze te stallen.
Met onze tips zal je zeker tot een goede keuze komen en ervaar jij binnenkort ook de voordelen van het maaien met een zitmaaier.

This entry was posted in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.