Tuning: kunst of rommel?

Wat vinden jullie eigenlijk van tuning?
Ik ben er nog niet helemaal uit. Ondanks het feit dat ik enorm geboeid ben door autotechniek, blijf ik tuning toch altijd een beetje verkrachten van de auto vinden. Otuningngetwijfeld maak ik me met deze uitlating niet populair bij mijn klasgenoten (sorry mannen), want daar zitten er genoeg bij die wel hun Peugeot 206 of Opel Corsa hebben omgebouwd tot racemachine!

Pas op: technisch vind ik het wel bewonderenswaardig wat sommige van die kerels bewerkstelligen. Uit een aftands bakske nog stevig wat pk halen door de motor onder handen te nemen, vind ik vanuit technisch standpunt wel sterk.

Maar zo van die gepimpte Johnny-auto’s vind ik echt belachelijk. Meestal is het ook absoluut niet meer mooi. Als het maar opvalt, dan vinden sommigen het blijkbaar al genoeg. En daar kan ik me echt druk in maken. Zo’n auto is met liefde door iemand ontworpen, niet met de bedoeling daar nog tien centimeter onder te plakken of (overigens lelijke) nieuwe velgen voor de helft onder de carrosserie te laten verdwijnen. En dan die spoilers… Trainingspakje aan en je bent zo weer in de jaren 90! Idem voor bestickering trouwens. Van die vlammetjes opzij, heeft die auto van die kerel uit Grease dat ook niet?!

De overheid regelt wel voor een stuk wat er mag en niet mag. Maar ik weet uit goede bron dat het bijna een sport is om die regeltjes te omzeilen of vrij te interpreteren.

Ik begrijp trouwens ook niet waarom dat leuk is… Dat rijdt toch totaal niet comfortabel? Door een centrum rijden is een uitdaging, want bij elke vluchtheuvel moet je vrezen dat er iets serieus is geraakt.

Maar wat ik vooral haat aan tuning, is het type van chauffeur dat daarvan houdt. Reglementair rijden met een getunede wagen is blijkbaar niet aan de orde. Ze moeten je kunnen voorbij scheuren – liefst zo lang mogelijk wachtend om van versnelling te wisselen zodat het goed veel lawaai maakt. Allez, die van mijn klas vallen nu nog wel mee.  Maar ik ben er, buiten die context, nog nooit een serieuze tegengekomen…

Bewijs mij het tegendeel!

This entry was posted in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.